Unit 4 Test

Congratulations on finishing our first 100 Lessons! Give yourself a huge pat on the back. Especially if you worked your way all the way up from Lesson 1, you have come a long way.

The good news is; you have come this far. The bad news is; I still plan to write additional 100 – 150 lessons. So, while your Korean may be getting very good by this point, there is still a ton to learn.

But, don’t let that discourage you. You have made it this far. Before going any further, let’s do the Unit 4 Test to make sure you understood everything perfectly.

 

Good luck, and if you have any questions, let us know on our Forum!
There are three sections to this test.

1 – Comprehension
2 – Grammar
3 – Listening (see the bottom of the test for the transcripts of the listening files)

The answers are below the audio transcripts

 

Jump to:

Comprehension
Grammar
Listening

Audio Transcripts
Answers

Comprehension

1 – 2) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 어제 선배님이랑 같이 있었는데 도서관에서 책을 읽다가 낯선 사람이 남의 지갑을 훔치는 것을 목격했어요
Person 2: 진짜요? 경비아저씨나 경찰한테 신고했어요?
Person 1: _________________________

 

1) What is the most natural response for Person 1 to say:

a) 당근이죠!
b) 신고했거든요
c) 신고하군요
d) 바로 그 때문이죠

 

2) Which of the following is the most similar to the underlined section:

a) 도서관에서 책을 읽어서
b) 도서관에서 책을 읽으니
c) 도서관에서 책을 읽는 동안
d) 도서관에서 책을 읽을 까봐

 

 

3 – 5) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 제가 해외여행준비를 하고 있는데 영어를 못할 까봐 걱정돼요
Person 2: 진짜요? 영어를 잘 하는 줄 알았어요
Person 1: 아니에요! 외국인들이랑 영어로 얘기할 수 있도록 가기 전에 영어를 매일 공부하고 있어요
Person 2: _____________________

 

3) What is the main point of the dialogue?

a) Enjoying traveling with friends while abroad
b) Worrying about one’s English abilities while abroad
c) Studying English while abroad
d) Meeting foreigners while abroad

 

 

4) What is the most natural response for Person 2 to say:

a) 네, 그렇게 조금씩 하면 돼요
b) 와, 영어 실력이 늘었군요!
c) 영어를 공부하게 되었어요
d) 공부하는 척하지 마세요

 

 

5) Which of the following could replace “도록” in the underlined section above:

a) 으니
b) 자마자
c) 는데
d) 게

 

 

6) Read the following dialogue and answer the question.

Person 1: 아! 내가 너무 배고파! 식당에 도착하자마자 바로 주문할 거야!
Person 2: 우리가 가는 식당은 그냥 식당이 아니라 뷔페_____!
6) Choose the appropriate answer to fill in the blank said by Person 2:

a) 네!
b) ㄹ 텐데
c) 는 데로
d) 잖아

 

 

7 – 8) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 죄송합니다. 제가 우리회사에서 일한 지 10년 됐는데 지금 그만둬야 합니다. 그 동안 저를 도와주셔서 많이 감사합니다.
Person 2: 갑자기 왜 그래요? 우리 회사를 지금 안 좋아해요?
Person 1: ________________ 제가 그냥 다른 일을 하고 싶어요

 

7) Which two people are most likely speaking in this conversation:

a) boss and employee
b) teacher and student
c) father and son
d) coworkers

 

 

8) What would be most natural to place in the blank said by Person 1:

a) 그렇게 하도록
b) 그게 할 뿐만 아니라
c) 그런 게 아니라
d) 그렇게 해서는 안 되고

 

 

9 – 10) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 결혼식에 가지 않더라도 선물을 줄 거야
Person 2: 한국사람들이 선물을 사주는 것 대신에 보통 돈을 줘
Person 1: 아 진짜? 미국과 _______

 

 

9) What would be most natural to place in the blank said by Person 1:

a) 다르구나
b) 다를 텐데
c) 다르니까
d) 다를 줄 알았어

 

 

10) If the underlined “더라도” is replaced by “으면”, does the rest of the dialogue still make sense?

a) yes
b) no
c) maybe so
d) that’s a stupid question

 

 

Grammar

11) Which of the following does not fit with the other three sentences?

a)    비가 왔군
b)    비가 왔구나
c)    비가 왔네
d)    비가 왔거든

 

 

12) Fill in the blank with the correct grammatical principle:

이제 양치질을 다 했_____ 침대에 가서 자라!

a)    (으)니
b)    을 텐데
c)    자마자
d)    도록

13) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

다들 파티에 갔더라도 내가  ___________

a)    가잖아
b)    가지 않았을 텐데
c)    가게 되었어
d)    가는 척했어

 

 

14) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

전쟁__________ 유아사망률이 높아지고 있다

a)    이기로 해서
b)    으로 인해
c)    이더라도
d)    이도록

 

 

15) Choose the incorrect sentence:

a)    제가 어제 여자 친구랑 싸웠다가 오늘 화해했어요
b)    제가 어제 여자 친구랑 싸웠는데 오늘 화해했어요
c)    제가 어제 여자 친구랑 싸웠으니까 오늘 화해했어요
d)    제가 어제 여자 친구랑 싸웠지만 오늘 화해했어요

 

 

16) Chose the correct ending to the following sentence:

미래에 성공하려면 ________

a)    자신감을 갖아 야 돼요
b)    자신감이 필요하죠
c)    자신감이 있으면 안 돼요
d)    자신감이 있거든

 

 

17) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

대한민국대표팀이 브라질 월드컵 경기에서 다 _______________ 골을 하나도 못 넣었어요

a)    패했거든
b)    패했으니
c)    패했다가
d)    패했을 뿐만 아니라

 

 

18) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

우리가 원래 신혼여행을 태국으로 ___________ 태국이 요즘에 조금 위험해서 차라리 필리핀으로 갈 거예요

a)    가기로 했는데
b)    갈 뿐만 아니라
c)    가려면
d)    가다가

 

 

19) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

내가 그 선수를 경기장 앞에서 ________________

a)    만났네
b)    만나게 되었어
c)    만난 줄 알았어
d)    만났구나

 

 

20) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

내가 믿을 수 있는 유일한 사람은 나의 가족_________

a)    이게 돼
b)    이는 척해
c)    이도록 해
d)    뿐이야

 

Listening

 21)

Listen to the file:

What is the reason the girl wants to go to Europe?

a)    To learn English
b)    To learn about European culture
c)    To travel
d)    To meet people

 

 

22)

Listen to the file:

How can the person get to Seoul station?

a)    Get on the subway and take it for three stops
b)    Get on the bus and take it for three stops
c)    Get off the subway and walk down the stairs
d)    Get off the bus at the subway station

 

 

23)

Listen to the file:

Which of the following best describes the situation that was talked about in the dialogue?

a)    The woman wanted to get an autograph from a famous singer, but the singer declined
b)    The man saw a famous person, and tried to convince the woman to get the famous person’s autograph
c)    The woman wanted to get an autograph from a famous person, but realized the person was not famous
d)    The woman asked the man for an autograph, and the man gave her an autograph

 

 

24)

Listen to the file:

What is the woman in the dialogue trying to express:

a)    That the internet in Korea needs to be developed
b)    That the internet in Korea is too slow
c)    That the internet in Korea is hard to use
d)    That she thought the internet in Korean was among the fastest

 

 

25)

Listen to the file:

Which of the following best describes what is said:

a) The living room is a nice place to sleep
b) The bedroom is better to sleep in because it is dark
c) The bedroom is too dark
d) The bedroom is too bright

Audio Transcripts

21) 내가 유럽에 가고 싶은 이유는 관광을 위한 게 아니라 유럽문화를 배우고 싶기 때문이야

 

 

22)

Person 1: 죄송합니다. 서울역에 어떻게 가는 지 아세요?
Person 2: 네, 여기서 전철을 타시고 세 번째 정류장에서 내리면 됩니다

 

 

23)

Person 1: 와! 저 사람한테서 사인을 받아야 돼!
Person 2: 왜? 저 사람이 누군데?
Person 1: 아~ 미안해. 유명한 사람인 줄 알았어
Person 2: 바보야~

 

 

24)

Person 1: 인터넷이 엄청 빠르지?
Person 2: 아니~ 별로 빠르지 않은데…
Person 1: 아 진짜. 미국 인터넷보다 훨씬 빠르지 않아? 한국 인터넷이 세상에서 가장 빠를 줄 알았어!

 

 

25)

Person 1: 아빠! 빨리 방에 가서 자! 거실이 너무 밝거든
Person 2: 알았어~ 우리 딸이 최고야
Person 1:  방이 너무 좋지? 어두우니까

.

.

Answers

1) a
2) c
3) b
4) a
5) d
6) d
7) a
8) c
9) a
10) a
11) d
12) a
13) b
14) b
15) c
16) b
17) d
18) a
19) b
20) d
21) b
22) a
23) c
24) d
25) b

If you have any questions or comments, feel free to make a post on our Forum!

All done with Unit 4? Then why not move on to Unit 5 where you can learn more complex grammar. Want to head straight to our next lesson? Check out Lesson 101 in Unit 5.