Menu Close

Unit 6 Test

Congratulations on finishing Unit 6! Now it is time to test yourself on everything you have learned in the past 25 lessons before moving on to Unit 7.

There are three sections to this test.

1 – Comprehension
2 – Grammar
3 – Listening

The answers are below the audio transcripts

 

 

Comprehension

1 – 2) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 친구가 어제 애기를 낳았다니? 임신한 지 6개월밖에 안 되는데
Person 2: _____________________ 진짜 애기를 낳았어요
Person 1: (Response)

1) Which of the following would best fit in the blank above?

a) 그럴 리가 없다고 생각할 수도 있지만
b) 그럴수록
c) 그래야
d) 그렇길래

 

2) Which of the following would most likely be said by Person 1 as the next line in the conversation?

a) 하필 지난 주에 한번도 봤는데
b) 어쩐지 지난 주에 한번도 못 봤어
c) 지난 주에 보곤 했어
d) 지난 주에 봤길래

 

 

3 – 4) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 늦어서 회사에 빨리 가려고 _________  신용카드를 떨어트렸나 봐요
Person 2: 진짜? 아침에 회사에 일이 없어서 천천히 _________________

3) Which of the following would best fit in the blank said by Person 1?

a) 뛰느라고
b) 뛰길래
c) 뛸수록
d) 뛰란

 

4) Which of the following would best fit in the blank said by Person 2?

a) 온다니
b) 오곤 했어
c) 올걸
d) 왔어도 됐는데

 

 

5 – 6) Read the following dialogue and answer the following questions:

Person 1: 이번 주 토요일은 우리 와이프 생일이라서 선물을 미리 샀어야 했어
Person 2: 토요일이면 지금 사도 되는 아니야?
Person 1: 근데 뭐 사지? 특별히 뭐 사 달란 말은 아예 없어
Person 2: (Response)

 

5) Which of the following could replace the underlined section above?

a) 사도 되지 뭐
b) 사다니
c) 사곤 했어요
d) 사길래

 

6) Which of the following could be a possible response from Person 2?

a) 편지로써 마음을 전달하는 게 어때?
b) 그러면 그것을 샀어도 됐어
c) 그런 것을 사자니?
d) 선물을 샀을걸

 

 

7 – 8) Read the following dialogue and answer the questions below:

Person 1: 엄마, 괜찮아?
Person 2: 당연하지. 왜?
Person 1: 조금 슬퍼 보여
Person 2: 아, 실은 오늘이 친한 친구가 유학을 가는 날이야
Person 1: (Response)

 

7) Which of the following could replace the underlined section above?

a) 슬퍼 보여 했어도 되는데
b) 슬퍼 보일걸
c) 슬퍼 보이곤 해
d) 슬퍼 보이길래

 

8) Which of the following could be a possible response from Person 1?

a) 진실성
b) 훗날
c) 하필
d) 어쩐지

 

9 – 10) Read the following dialogue and answer the questions below:

Person 1: 너무 집에만 있어서 답답해! 지금 나가자!
Person 2: 지금 _________? 비가 엄청 많이 오고 있는데?
Person 1: (Response)

9) Which of the following would best fit in the blank said by Person 2?

a) 나가길래?
b) 나가자니?
c) 나갈걸
d) 나가지 뭐

 

10) Which of the following could be a possible response from Person 1?

a) 나가느라고 재미있었어
b) 비가 오는 바람에 창문을 열자
c) 그러면 대신 창문이라도 활짝 열어 놓아
d) 어렸을 때 많이 나가곤 했어요

 

 

Grammar

11) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle:

저는 우리 학교 교장선생님______ 어제 발생한 일 때문에 다음 주 월요일을 임시 휴일로 정할 것입니다

a) 으로서
b) 으로써
c) 으란
d) 인 바람에

 

12) Finish the following sentence with the appropriate word and grammatical principle:

택배가 언제 정확히 올지 모르지만 아마 내일 정도 ________

a) 오곤 했어요
b) 올걸요
c) 와 놓아요
d) 넘을 것 같아요

 

13) In which of the following sentences is the 사이시옷 word not spelled correctly?

a) 회사 친구들이랑 고깃집에서 삼겹살을 먹었어요
b) 빗길에서는 운전하기가 훨씬 어려워요
c) 오랜만에 못 본 친구를 찻집에서 만났어요
d) 지난 주에 운동을 아예 안 해서 내일은 꼭 헬슷장에 가야 되겠다

 

14) Choose the most logical thing to put in the blank:

우리 학교는 언어 수업을 보통 학년 대신 ____________ 나눠요

a) 수준별로
b) 수진씩
c) 수준이란
d) 수준으로서

 

15) Which of the following has a word with –성 being used incorrectly?

a) 생태계 다양성이 지켜질수록 더욱 다양한 종류의 생물을 볼 수 있어요
b) 위험성이 높은 직업일수록 돈을 더 많이 벌어요
c) 나이가 들수록 인성이 얼굴에 나타나요
d) 이 핸드폰을 사람들이 쉽게 사용할 수 있도록 간단성이 있게 만들었어요

 

16) In the table below you can see grammatical principles introduced in Unit 6 applied to various irregular words. Find all incorrect applications of irregulars (For example, A1, B2, etc…).

1 2 3 4
Word ~ㄹ/을수록 ~아/어야 ~는 바람에 ~길래
A 걷다 걸을수록 걸어야 걷는 바람에 걸길래
B 갈다 갈수록 갈아야 가는 바람에 가길래
C 짓다 짓을수록 지어야 지는 바람에 짓길래
D 자르다 자를수록 잘라야 자르는 바람에 자르길래
E 돕다 도울수록 도워야 돕는 바람에 돕길래

 

17) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle attached to 쓰러지다:

나무가 우리 정원에 ___________ 치울 때까지 애들이 못 놀아요

a) 쓰러지느라고
b) 쓰러지는 바람에
c) 쓰러졌어도 되는데
d) 쓰러질수록

 

18) Finish the following sentence with the appropriate word and grammatical principle:

요즘에는 아니지만 어렸을 때는 그 친구를 많이 ____________

a) 만나란 해요
b) 만날걸요
c) 만나곤 했어요
d) 만나자니

 

19) Which sentence expresses that you should have went to the hospital, but did not?

a) 병원에 안 갔어도 됐어요
b) 병원에 갔어야 했어요
c) 병원에 갔어도 됐어요
d) 병원에 가야 했어요

 

20) Fill in the blank with the appropriate grammatical principle attached to 공부하다.

과학을 ____________ 자연 현상을 더 잘 이해할 수 있어요

a) 공부할수록
b) 공부하느라고
c) 공부하는 바람에
d) 공부해 놓고

 

 

Listening

(see the bottom of the test for the transcripts of the listening files)

21)

Listen to the file.

What best describes the test results?

a) Over ten people scored exactly 90 points
b) Exactly 10 people scored over 90 points
c) Under ten people scored 90 points
d) Exactly 10 people scored under 90 points

 

22)

Listen to the file.

Over how many people have caught the virus?

a) 2,500,000
b) 2,550,000
c) 2,050,500
d) 2,505,000
e) 2,000,000

 

23)

Listen to the file.

Which of the following describes the girl being talked about?

a) She is a teacher
b) She is a student
c) She is a teacher and a student
d) She is neither a teacher nor student

 

24)

Listen to the file.

Which of the following best describes the person speaking?

a) happy
b) lucky
c) unlucky
d) well liked

 

25)

Listen to the file.

Who is my wife talking to you?

1) Her child
2) Her husband (me)
3) Her father
4) You!

 

 

 

Transcripts

21) 이 시험에 90점 넘게 받은 학생들이 딱 열 명밖에 없어요

22) 그 바이러스에 걸린 사람이 어제 이백오십만 오천 명을 넘었어요

23) 그 여자가 선생님이란 말을 들었는데 실은 선생님이 아니고 학생인데

24) 제가 그 공원에 맨날 갔는데 하필 바빠서 못 간 날에 제가 제일 좋아하는 가수가 그 공원에 왔어요

25) 벌써 150번째 레슨이 끝났다니? 이제 Unit 7으로 넘어가고 싶어요? 대단해요!

 

 

Answers:

1) a
2) b
3) a
4) d
5) a
6) a
7) d
8) d
9) b
10) c
11) a
12) b
13) d
14) a
15) c
16) C1, E2, C3, A4, B4
17) b
18) c
19) b
20) a
21) b
22) d
23) b
24) c
25) d

And with that, you are finished Unit 6!

Too difficult? You can always go back and review the Lessons in Unit 6.

If you’re ready, you can start checking out Unit 7. You could jump directly to the first set of lessons in Unit 7, or go directly to Lesson 151.

For a limited time, automatically get 15% off any order $30 or more!