Unit 5 Test


Congratulations on finishing Unit 5! Now it is time to test yourself on everything you have learned in the past 25 lessons before moving on to Unit 6.

Good luck, and if you have any questions, let us know on our Forum!

There are three sections to this test.

1 – Comprehension
2 – Grammar
3 – Listening (see the bottom of the test for the transcripts of the listening files)

The answers are below the audio transcripts

 

 

 

Jump to:

Comprehension
Grammar
Listening

Audio Transcripts
Answers

Comprehension

1 – 2) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 엄마가 집에 언제 올 거야?
Person 2: 지금 __________ 약 10 있다 도착할 거야

 

1) Which of the following would fit best in the blank above?

a) 온 채라서
b) 오는 길이라서
c) 오는 편이라서
d) 오던가

 

2) Which of the following would not have the same meaning as the underlined section “약 10 분 있다 도착할 거야

a) 한 10분 뒤에 올 거라고 했어
b) 한 10분 후에 오던가
c) 한 10분 뒤에 올 것이래
d) 한 10분 후에 올 것이라고 했어

 

 

3 – 5) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 어제 본 시험에 떨어져서 대학교에 못 가는 게 _______________
Person 2: 그렇게 생각해서는 안 돼요. 시험을 다시 보면 어제보다 더 잘 볼 수도 있어요
Person 1: (Response)

 

3) Which of the following would best fit the blank above?

a) 그러니까요
b) 할 만해요
c) 했었어요
d) 어쩔 수 없어요

 

4) Which of the following sentences could replace the underlined section above? (The sentence would have a slightly different meaning, but it would still be appropriate in this situation)

a) 열심히 공부하다 보면
b) 시험을 다시 보니까
c) 열심히 공부하더니
d) 열심히 공부하다니

 

5) Which would not be an appropriate response by Person 1 to Person 2?

a) 진짜요? 시험을 다시 볼 만하다고 생각해요?
b) 그 시험도 잘 보든지 말든지 간에 상관없어요
c) 시험을 다시 봐 보니까 대학교에 갈 수 있어요
d) 시험을 다시 볼 수 있는지 없는지도 몰라요

 

 

6 – 7) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 미국을 여행하다 보니까 미국과 캐나다가 아주 비슷해요
Person 2: 조금 비슷하긴 한데 문화가 달라서 그렇게 _______________________

 

6) Which of the following ways to express “비슷하다” could be used to replace the underlined “비슷하다” said by Person 1?

a) 비슷하더라고요
b) 비슷하던가
c) 비슷하대요
d) 비슷할 거래요

 

7) Which of the following would be appropriate to place in the blank above?

a) 비슷할 수도 있어요
b) 비슷하지는 않아요
c) 비슷하군요
d) 비슷한 편이에요

 

 

8 – 10) Read the following dialogue and answer the following questions.

Person 1: 나는 너무 슬퍼. 남자 친구가 나랑 헤어지고 싶대 ㅠㅠ
Person 2: 그 남자에 대한 생각을 빨리 버리고 못생긴 사람 _______ 만나야 돼!
Person 1: 그러면 빨리 소개해 줘!

 

8) Which of the following sentences has the same meaning as the underlined sentence said by Person 1?

a) 남자 친구가 나랑 헤어지고 싶다니 우울해
b) 남자 친구가 나랑 얘기를 할 만한 말이 있어
c) 남자 친구랑 연애하다 보면 어쩔 수 없이 언젠가 헤어질 거야
d) 남자 친구가 없어서 다행이야

 

9) Which of the following would be appropriate to place in the blank above?

a) ~인 채
b) ~이므로
c) ~이라도
d) ~이더니

 

10) Which of the following best describes this situation?

a) A girl on a blind date
b) A girl breaking up with her boyfriend
c) A girl’s battle with depression
d) A girl on the rebound

 

 

 

Grammar

11) Which of the following grammatical principles could replace the underlined section below?

치매를 오랫동안 연구해서 우리는 지금 치매가 얼마나 심각한 병인지 알아요

a) 연구해 보니까
b) 아직 연구하므로
c) 지금 연구하는 김에
d) 많이 연구하다니

 

12) Fill in the blank with the correct grammatical principle:

제가 지금 남자 친구랑 이제 2년 동안 연애해서 우리 관계가 매우 ______________

a) 진지했었어요
b) 진지하던가?
c) 진지한 길이에요
d) 진지한 편이에요

 

 

13) Choose the incorrect sentence:

a) 오빠가 우리 화장실에서 바퀴벌레를 봤대요
b) 오빠가 우리 화장실에 바퀴벌레가 없대요
c) 오빠가 우리 화장실에 있는 벌레는 바퀴벌레라요
d) 오빠가 우리 화장실에 있는 바퀴벌레를 죽이래요

 

 

14) Choose the correct ending to the following dialogue:

Person 1: 저의 머리카락이 회색이라서 너무 나이가 많아 보여요
Person 2: 그러니까 _____________________

a) 염색하라니까
b) 염색한다니까
c) 염색할 수도 있어요
d) 염색했었어요

 

 

15) Choose the most appropriate ending to the following sentence:

움직이는 차 안에서 책을 많이 읽다 보면 ________

a) 통화를 많이 할 수 있어요
b) 운전을 잘 할 수 있어요
c) 멀미가 날 수도 있어요
d) 친구랑 대화를 많이 할 수 있어요

 

 

16) Fill in the blank with the correct grammatical principle:

새벽에 일어나_____________ 해돋이를 보러 나갈 거에요

a) ~는 길에
b) ~는 채
c) ~는 김에
d) ~더니

 

 

17) Fill in the blank with the most appropriate and correct option:

손전등을 ________________ 무섭고 어두운 집에 들어갔어요

a) 켜든지
b) 켜는 길에
c) 켜다니
d) 켜지 않은 채

 

 

18) Fill in the blank with the correct grammatical principle:

그 피난민들이 음식이 전혀 없어서 쌀____________ 주는 게 도움이 될 거에요

a) ~이라도
b) ~이더니
c) ~이다니
d) ~이다 보니까

 

 

19) Choose the incorrect sentence:

a) 비가 왔나 봐요
b) 비가 오나 봐요
c) 비가 왔더라
d) 비가 오는 길이에요

 

 

20) Which of the following is not a positive review of HowtoStudyKorean:

a) 한국어문법을 배우려면 이 웹사이트를 쓸 가치가 있어요
b) 한국어문법을 이 웹사이트로 2년 동안 배우다 보면 지금 한국어를 할 수 있다
c) 한국어문법을 이 웹사이트로 배워 보니까 지금 한국어를 할 수 있다
d) 이 웹사이트가 한국어문법을 배우기 좋은 웹사이트이라고 생각했었어요

 

 

 

Listening

 

21)

Listen to the file:

Which of the following most accurately describes the thought of the teacher:

a) He doesn’t want to be flattered by students
b) He wants to be flattered by students
c) He doesn’t want to be ignored by students
d) He wants to be ignored by students

 

 

22)

Listen to the file:

What does this person conclude?

a) That all the snow melted
b) That the snow is still falling
c) That he can’t see
d) That there is still a lot of snow

 

 

23)

Listen to the file:

What did the listener most likely do immediately before the speaker said those sentences?

a) Tell the speaker not to burp
b) Eat some food
c) Make the food dirty
d) Burp

 

 

24)

Listen to the file

Based on the conversation, is learning Chinese hard?

a) It’s freakishly hard
b) It’s not hard at all
c) It’s hard, but not that hard
d) It’s harder than Korean

 

 

25)

Listen to the file

Who is going to Busan?

a) The man
b) The man’s mother
c) The woman
d) The woman’s mother

 

 

 

 

.




.

 

 

Audio Transcripts

21) 학생들이 저에게 아첨을 하든지 말든지 저를 피하는 것보다 나아요

22) 길에 눈이 왜 이렇게 없어요? 어제는 눈이 너무 쌓여 있었는데 지금은 아예 없어요. 다 녹았나 봐요

23) 트림하지 마라니까! 밥을 먹으면서 트림하면 너무 더러워!

24) Man: 중국어를 배우는 게 어렵지 않아요?
Woman: 당연히 어렵지만 그렇게 많이 어렵진 않아요

25) Woman: 어머님께서 서울에서 부산으로 언제 출발하셔요?
Man: 이미 부산에 가시는 길이에요

 

 

Answers:

1) b
2) b
3) d
4) a
5) c
6) a
7) b
8) a
9) c
10) d
11) a
12) d
13) c
14) a
15) c
16) c
17) d
18) a
19) d
20) d
21) c
22) a
23) d
24) c
25) b

 

And with that, you are finished Unit 5!
Was the test too difficult? Feel free to ask us any questions or go back to and of the Lessons in Unit 5 to review something.

You can now move on to check out the first set of lessons in Unit 6. Or, go directly to Lesson 126.