Unit 3 Test




Congratulations on making through all the lessons in Unit 3!

In addition to the small tests at the end of every 8 lessons, there will always be one major test at the end of every unit. These unit tests will cover things that you learned from the previous 25 lessons of the unit.

They may be difficult, but that is okay! Difficult is good! Nobody learns anything by doing something easy.

Good luck, and if you have any questions, feel free to ask on our Forum!

There are three sections to this test.

  1. Comprehension
  2. Grammar
  3. Listening
    (Audio transcripts are provided for the listening section after the test)

Jump to:

Comprehension
Grammar
Listening

Audio Transcripts
Answers

 

 

Comprehension

 

1 – 3) Read the following dialogue and answer the following two questions:

Person 1: 엄마는 방을 청소하라고 했어
Person 2: 아빠, 엄마가 나를 왜 자꾸 시켜? 너무 싫어.
Person 1: 엄마가 하루 종일 일해서 그냥 해.

1) Which two people are most likely talking in this dialogue?

a) mother and daughter
b) mother and son
c) father and daughter
d) mother and father

2) Which of the following sentences has the most similar meaning to the underlined section?:

a) 엄마가 방을 청소할까요?
b) 엄마는 방을 청소하자고 했어
c) 엄마는 방을 청소했냐고 했어
d) 엄마는 네가 방을 청소해 야 한다고 했어

3) If the dialogue continued, choose the most natural response for Person 2:

a) 나는 지금 학교에 가 야 돼
b) 나는 밥이나 빵을 먹고 싶어
c) 알았어, 지금 할게
d) 언제 청소했어?

 

 

4 – 5) Read the following dialogue and answer the following two questions:

Person 1: 제가 시험을 있을까요?
Person 2: 지난 6개월 동안 열심히 공부해서 걱정하____ 잘 볼 거예요
Person 1: 맞아요. 저는 저 자신을 믿어 야 돼요.

4) Choose the appropriate answer to fill in the blank said by Person 2:

a) 지 말고
b) 지 마
c) 고
d) 라고

5) Which of the following sentences has the most similar meaning to the underlined section?:

a) 제가 시험을 잘 볼게요
b) 제가 시험을 잘 볼 수 있다고 생각해요?
c) 제가 시험을 잘 봐도 돼요?
d) 제가 시험을 잘 봐 야 돼요

 

 

6 – 7) Read the following dialogue and answer the following two questions:

Person 1: 이 문제가 왜 이렇게 어려워요. 저는 우리 반 학생들 중에 문제를 이해할 없는 유일한 학생이에요.
Person 2: 안 어려워. 내가 그 문제를 어떻게 푸는 지 보여줄게

6) Which two people are most likely talking in this dialogue?

a) two students in the same class
b) brother and sister
c) husband and wife
d) student and teacher

7) Which of the following sentences has the most similar meaning to the underlined section?:

a) 이 문제를 이해할 수 없는 학생은 저밖에 없어요.
b) 이 문제를 이해할 수 없어요.
c) 이 문제를 이해하지 못해요
d) 이 문제를 이해할 수밖에 없어요

 

 

8 – 10) Read the following dialogue and answer the following two questions:

Person 1: 이 모임은 우리 회사에서 일하시는 분들을 위한 회식입니다. 지난 1년 동안 열심히 일해서 감사합니다. 내년에도 이렇게 열심히 일해주시기 바랍니다. 많이 드세요!

8) Who is most likely speaking in this situation?

a) a worker at a company
b) the president of a company
c) the principal of a school
d) a salesperson

 

9) Which of the following sentences has the most similar meaning to the underlined section?:

a) 열심히 일해 줬으면 좋겠습니다
b) 열심히 일할 수밖에 없습니다
c) 열심히 일할 까봐 걱정합니다
d) 열심히 일하냐고 했습니다

 

10) What are the listeners of this dialogue most likely to do immediately after hearing this speech?

a) start working
b) start eating
c) leave the room
d) enter the room

 

Grammar

11) Choose the incorrect sentence:

a) 선생님! 내일 뵙어요!
b) 선생님! 연세가 어떻게 돼요?
c) 할아버지는 너한테 빨리 하라고 하셨어
d) 애기! 빨리 와 봐!

 

12) Choose the incorrect sentence:

a) 집에 가서 책을 읽기나 할 거예요
b) 부산거나 서울에 가고 싶어요
c) 달리기 하거나 자전거를 타고 싶어요
d) 한국에 가고 싶어요. 아니면 중국에 가고 싶어요

 

13) Choose the incorrect sentence:

a) 그는 선생님만큼 똑똑해
b) 그는 선생님정도 똑똑해
c) 그는 선생님처럼 똑똑해
d) 그는 선생님과 같이 똑똑해

 

14) Choose the incorrect sentence:

a) 내일 많이 바빠도 상관없이 학교에 가 야 돼요
b) 내일 많이 바쁜 지와 상관없이 학교에 가 야 돼요
c) 내일 많이 바쁘든지 상관없이 학교에 가 야 돼요
d) 내일 많이 바빠 상관없이 학교에 가 야 돼요

 

 

15) Choose the correct sentence:

a) 그녀가 예쁘기도 하고 똑똑하기도 해요
b) 그녀가 예쁘다 똑똑해요
c) 그녀가 예쁘고 똑똑하기도 해요
d) 그녀가 예쁘기도 하고 똑똑해요

 

 

 

16) Fill in the blank with the appropriate answer:

내가 우리 아버지____ 밥을 많이 먹을 수 없어요

a) 듯이
b) 밖에
c) 처럼
d) 면서

 

 

17) Fill in the blank with the appropriate answer:

저는 영어를 초등학교 선생님_______ 배웠어요

a) 을 통하고
b) 들어
c) 에
d) 을 통해

 

18) Fill in the blank with the appropriate answer:

Person 1: 언제 만날래요?
Person 2: 저는 일요일을  _________ 아무 때나 만날 수 있어요

a) 제외한
b) 제외히
c) 제외하고
d) 제외해

 

19) Fill in the blank with the appropriate answer:

우리가 빨리 가는 것 대신에 ______ 천천히 걷자!

a) 왠지
b) 설마
c) 차라리
d) 가득

 

20) Which of the following does not fit with the other three sentences?

a) 밥을 사 줄까요?
b) 밥을 사 드릴게요
c) 밥을 사 줄게요
d) 밥을 살래요?

 

Listening

21) Listen to the file.

Why isn’t the girl studying?

a) she doesn’t understand
b) she doesn’t like her teacher
c) she doesn’t care which University she goes to
d) she doesn’t want to

 

 

22) Listen to the file.

Which of the following directions would lead you to the department store?

a) get off at this stop and proceed to the west exit
b) get off at this stop and proceed to the east exit
c) get off at the next stop
d) get off and walk back towards the previous stop

 

 

23) Listen to the file.

What does the man hope for:

a) for the woman that he will meet to be pretty
b) to not be shy when he meets the woman
c) to go on a date
d) to be excited

 

 

24) Listen to the file.

What did the woman do in Korea?

a) she has never been to Korea
b) sight-see
c) eat Korean traditional food
d) sight-see and eat traditional Korean food

 

 

25) Listen to the file.

What did the teacher ask the girl?

a) to sit down
b) to give the right answer
c) to stop talking
d) to leave the room

 

 

Audio Transcripts

 21)

Man: 공부를 왜 안 해요?
Woman: 어느 대학교에 가는 지 별로 신경 안 써서 공부를 안 해도 돼요.

22)

Woman: 지금은 홍대. 홍대역입니다. 홍익대학교에 가시는 손님들은 여기서 내리시기 바랍니다. 신촌백화점에 가시고 싶다면 다음 역까지 기다리시기 바랍니다.

23)

Woman: 데이트를 할 게 기대돼요?
Man: 너무 기대되지만 조금 부끄러워요.
Woman: 여자가 예쁠까요?
Man: 예뻤으면 좋겠어요

24)

Man: 한국은 어땠어요?
Woman: 너무 좋았어요. 구경도 많이 했고 전통음식도 많이 먹었어요.
Man: 와. 또 한국에 갈 계획이 있어요?
Woman: 네, 내년에 갈 것 같아요.

25)

Woman: 선생님이 정답이 뭐냐고 물어봤지만 저는 정답을 몰랐어요
Man: 몰랐다고 해도 맞게 답했어요. 어떻게 했어요?
Woman: 몰라요. 그냥 추측했어요

.

 




 

Answers

1) C
2) D
3) C
4) A
5) B
6) D
7) A
8) B
9) A
10) B
11) A
12) B
13) B
14) D
15) A
16) C
17) D
18) C
19) C
20) D
21) C
22) C
23) A
24) D
25) B

 

And with that, you are finished Unit 3!
Was the test too difficult? Feel free to go back to the Lessons in Unit 3 to review something.

Or, if you are ready to move on, you can start checking out Lessons in Unit 4. Specifically, you can move on to the Lessons 76 – 83, or go directly to Lesson 76.