Unit 2 Test

Congratulations on making through all the lessons in Unit 2!

In addition to the small tests at the end of every 8 lessons, there will always be one major test at the end of every unit. These unit tests will cover things that you learned from the previous 25 lessons of the unit.

They may be difficult, but that is okay! Difficult is good! Nobody learns anything by doing something easy.

Good luck, and if you have any questions, feel free to ask on our Forum!

There are three sections to this test.

  1. Comprehension
  2. Grammar
  3. Listening
    (Audio transcripts are provided for the listening section after the test)


Jump to:


Audio Transcripts




1 – 2) Read the Korean sentence and answer the question after it:
1) 제가 한국어를 잘 말할 수 없어서 저의 여자 친구의 아버지랑 어머니를 만나는 것은 조금 불편해요

Why wouldn’t you want to go to your girlfriend’s house?

a) because you can speak Korean, and it is awkward
b) because you can’t speak Korean, and it is uncomfortable
c) because you have never met them before
d) because your girlfriend’s parents never invited you


2) 제가 김치를 먹을 때마다 갑자기 아파요

When do/did you get sick?

a) Every time you eat kimchi
b) When you ate kimchi yesterday
c) When you eat kimchi in the morning
d) When you eat kimchi before you sleep


3 – 4) Read the following and answer the next two questions:
제가 내일 고향에 가야 되어서 혹시 이 컴퓨터를 지금 고치실 수 있습니까?

3) Which of the following most accurately describes why you want your computer fixed now:

a) Because you need to work tomorrow
b) Because you are going to pick up your cat tomorrow
c) Because you have to go to your hometown tomorrow
d) Because you don’t have time tomorrow


4) You are you most likely speaking to?

a) your son
b) your student
c) a clerk working at a store
d) your cat



5) Choose the incorrect sentence:

a) 저는 갈 준비를 아직 안 했어요
b) 저의 여자 친구는 내일 자기 가족을 만날 계획이 있어요
c) 저는 사람이 별로 없는 시장이 제일 좋아요
d) 저는 어제 비행기 탈 예정이에요



6) Choose the incorrect sentence:

a) 제가 만나 본 사람들 중에 그 분은 가장 똑똑한 사람이에요
b) 저는 내일 숙제를 한 중이에요
c) 제가 밥을 먹는 중이라서 얘기하기 싫어요
d) 그 사람들 세 명 중에 한 명은 서울 대학교에 갈 거예요



7) 저 사람은 남자 같이 보이지만 여자예요

What does that person look like?

a) a man
b) a woman
c) a doctor
d) a monkey


8) 바나나를 많이 가져와 주셔서 감사합니다

What are you thanking somebody for?

a) buying bananas
b) selling bananas
c) bringing bananas
d) eating bananas


9 – 10) Read the Korean sentence and answer the following two questions:
제가 대학교를 안 다녀서 일자리를 잡기 힘들지만 일을 구하려고 계속 노력하고 있어요

9) What is hard for you to do?

a) meeting people
b) keeping a job
c) finding a job
d) trying to catch


10) What would have made your current situation easier?

a) applying to more positions
b) attending university
c) listening to your boss
d) studying harder



11) Which of the following is incorrect:

a) 제가 한국에 산 지 2년 됐어요
b) 그녀가 언제 올 것을 몰라요
c) 아빠가 어디 가신지 몰라요
d) 거기에 사람이 많을지도 모르겠어요


12) Choose the incorrect usage of honorifics:

a) 나는 부장님께 선물을 드렸어
b) 나는 할아버지를 위해 선물을 샀어
c) 저는 부장님을 위해 선물을 샀어요
d) 저는 저의 할아버지께 선물을 주셨어요


13 – 14) Which particle can replace the underlined portion in the sentence?
13) 저는 한국말을 배우기 위해 한국으로 갔어요

a) 러
b) 고
c) 기 때문에
d) 지만


14) 그녀에게 인사를 했다면 좋았을 거예요

a) 하면
b) 했기 때문에
c) 했더라면
d) 하려고


15 – 16) Fill in the blank of the following sentence with the correct form:

15) 수영을 잘 못 하____ 해변에 가고 싶어요

a) 기 때문에
b) ㄹ래 (할래)
c) ㄹ 때 (할 때)
d) 지만


16) 제가 매일 하___ 똑같은 일은 너무 지루해요

a) 던
b) 는
c) ㄴ (한)
d) ㄹ (할)


17) Choose the incorrect sentence:

a) 저는 가장 여행하고 싶은 곳은 캐나다예요
b) 저는 돈이 있는 여자만 좋아해요
c) 밥이 있는지 없는지 몰라요
d) 영화를 혼자 가김 실어요


18) Choose the correct order of words that can be placed in the blanks:

– 제가 한국말을 배웠기 ___ 한국에 가는 것은 편해요
– 제가 한국에 산 ___ 얼마 안 됐어요
– 제가 한국에 간 ___이 없어서 한국에 대해 잘 몰라요

a) 적, 지, 것
b) 사이, 지, 적
c) 때문에, 지, 것
d) 때문에, 지, 적


19) Choose the opposite of the following sentence:

저는 그것이 잘 안 보여요

a) 저는 그것을 볼 것 같아요
b) 저는 그것을 못 봤을 때이에요
c) 저는 그것을 잘 볼 수 있어요
d) 저는 그것을 해야 돼요


20) Which of the following is unnatural:

a) 그 여자를 만났더라면 재미있었을 거예요
b) 아무리 밥을 먹어도 살이 안 쪄요
c) 혹시 안 바쁘면 저를 도와 주세요
d) 만약 병원에 가야 돼었어요




Listen to the file

Why can’t the girl attend university?

a) she hasn’t written the exam
b) she did poorly on the exam
c) she isn’t smart enough
d) she still doesn’t have enough money



Listen to the file

What does the girl hope to do one day?

a) study Korean
b) move to Korea
c) teach Korean
d) move back home from Korea



Listen to the file

When will the friend come?

a) Soon
b) You don’t know
c) You don’t know, but probably soon
d) he is here now



Listen to the file

Has the girl ever been to Korea before?

a) no, and she doesn’t want to go
b) no, but she has plans of going next month
c) yes, she has
d) yes, and she has plans of going next month



Listen to the file

When will the girl be leaving?

a) immediately
b) right after the man leaves
c) ten minutes from now
d) she has no plans of leaving


Audio Transcripts

제가 시험을 아직 안 봐서 그 대학교에 갈 수 없어요

남: 한국어를 왜 배우고 있어요?
여: 언젠가 한국으로 이사하고 싶어서 우선 한국말을 배워야 돼요

남: 친구는 언제 와요?
여: 언제 올지 모르겠지만 곧 올 것 같아요

남: 한국에 간 적이 있어요?
여: 한국에 간 적이 없지만 다음 달에 갈 계획이 있어요

25) 남: 지금 갈래요?
여: 아니요. 저는 아직 일을 많이 해야 되어서 지금 갈 수 없어요. 먼저 가고 제가 10분 후에 갈 거예요.




1) b
2) a
3) c
4) c
5) d
6) b
7) a
8) c
9) c
10) b
11) b
12) d
13) a
14) c
15) d
16) b
17) d
18) d
19) c
20) d
21) a
22) b
23) c
24) b
25) c


And with that, you are finished Unit 2!
Was the test too difficult? Feel free to ask us any questions or go back to and of the Lessons in Unit 2 to review something.

All done with Unit 2? You can move on to Unit 3 or also go directly to Lesson 51.

If you have any questions or comments, feel free to make a post on our Forum!